Mecanisme de acționare a roletelor

Roletele, sunt acționate din interiorul odăii și presupun două tipuri de mecanisme: automat și manual. Mecanismul automat este dotat cu echipament electric acționat de un motor, iar cel mecanic presupune lucru manual.

Mecanisme de acționare a roletelor

Pentru a alege ce tip de mecanism să folosiți, trebuie să țineți cont de:

  • mărimea golului de fereastră, care influențează considerabil greutatea roletelor și
  • comoditatea sau chiar posibilitatea în utilizare, în cazul în care în locuință trăiesc, de exemplu, doar oameni în vârstă.

Sistemul mecanic

Acest tip este practic pentru oficii, locuințe cu ferestre nu prea mari, sau vile. Mecanismul poate fi acționat cu arc, funie sau reductor, în dependență de greutatea roletelor.

Mecanismul cu arc este utilizat la construcțiile cu lățimea ce depășește 52 cm, la ferestrele de înălțime joasă diferite uși sau cortine. În acest sens, profilul de jos poate fi dotat cu lacăt și chei pentru securitate. Pentru a acționa roletele se va ridica pânza, iar restul va face mecanismul cu arc. Acest tip de rolete au un preț accesibi, sunt rezistente și au un terment de exploatare lung. Sunt potrivite pentru odăile unde locuiesc copii sau oameni în vârstă.

Mecanismul cu funie — roletele nu vor depăși masa totală de 12 kg. În acest mecanism, funia se înfășoară pe un ax în interiorul casetei, pe măsură ce pânza se ridică. În casă puteți stabili doar nivelul de deschidere și să-i fixați poziția.

Mecanismul cu reductor este destinat roletelor cu greutate până la 18 kg. Acest mecanism este fixat într-o poziție comodă de perete și acționat de un mâner, care ușurează mult ridicarea pânzei de roletă.

Sistemul electric

Roletele echipate cu sistem electric sunt comode și practice în utilizare, indiferent de mărimea lor. Acestea pot fi accesate de un întrerupător montat alături, cheie sau telecomandă. Roletele electrice și-au găsit ușor aplicarea în locuințele, oficiile sau vilele cu încăperi largi. Sistemul permite coborârea pânzei, chiar și în absența energiei electrice. Ca accesorii, la alegere, putem monta diferite indicatoare-senzor pentru temperatură, lumină, sau ploaie. Modul de montare a sistemelor electrice le putem despărți în două tipuri: cu fir și fără fir.

Conectarea cu fir este mai sigură doar că presupune lucrări și cheltuieli suplimentare. Pentru a conecta roletele la rețeaua electrică, se va găuri peretele pentru cablu și întrerupător. Acest lucru este mai practic atunci când clienții au hotărât să facă reaparații interioare sau să schimbe rețeaua electrică. Totuși aceasta nu este obigatoriu. Specialiștii de la Plastregal, vor monta și la suprafață cablul împreună cu întrerupătorul fără să afecteze vederea generală a interiorului.

Întrerupătoarele pot fi direcționale sau cu clapetă și se montează în interior. În cazul celor direcționale nu va trebui să stați lângă construcție în timpul mișcării pânzei. Este suficient să rotiți direcția necesară și puteți pleca. În schimb întrerupătorul-clapetă necesită să țineți apăsat butonul.

Întrerupătoarele pe cheie se montează afară sau în interior și se folosesc de obicei la uși. În complect sunt prevăzute trei chei.

Conectarea fără fir este mai simplă la montare. Se deosebește prin instalarea suplimentară a unor senzori speciali care comunică cu motorul electric. Opțional se adaugă un mecanism suplimentar pentru rolete când se deconectează energia electrică.

Sistemul automatizat presupune folosirea telecomenzii. Acesta poate deschide oricare din roletele dorite, sau poate grupa anumite rolete împreună. De asemenea puteți să lucrați separat cu fiecare roletă, în timp ce una se deschide iar alta se închide, etc.

Casele inteligente pot fi dotate cu mecanism automatizat ce vor mișca pânza roletelor fie la o oră anumită, fie la lăsarea înrunericului, sau pot crea efectul prezenței stăpânului casei.

Pentru consultații privind procurarea de rolete vă invităm să ne sunați sau să solicitați un apel, să ne scrieți un email, să ne lăsați un mesaj pe Jivochat, sau să vizitați oficiul nostru.