Ai auzit despre modul inovator de a proiecta casele? Designul unei case pasive este o alternativă interesantă pentru încălzirea obișnuită. În loc de boiler și radiatoare, casa ta este echipată cu un sistem special de ventilație și o izolație extra-eficientă. Rezultatul: o casă ecologică care reduce emisiile de CO2 și facturile la energie. Să dezvoltăm acest subiect și să aflăm cum poți construi o casă pasivă.
Ce este mai exact o casă pasivă?
În esență, o casă pasivă este concepută pentru a fi maxim eficientă din punct de vedere energetic, astfel încât să nu consume multă energie pentru a se încălzi sau răci.
O casă poate fi considerată pasivă dacă include un set de bune practici specifice, reușind să mențină, în același timp, o temperatură interioară stabilă și o calitate ridicată a aerului. Aceste practici au fost dezvoltate de-a lungul deceniilor de cercetătorii Institutului Casei Pasive (PHI) din Darmstadt, Germania. Acum, sunt folosite de mii de arhitecți, dezvoltatori și antreprenori de pe tot globul.
Cum funcționează
Expertul Ken Levenson compară casa pasivă cu un termos, însă un termos cu o ventilație foarte bună. Dacă dorești ca un imobil să-și mențină temperatura în mod natural, indiferent de dimensiunea lui, va trebui să urmezi regulile celor de la PHI.
Izolare termică eficientă
Proiectarea casei pasive începe cu o supraizolare continuă în jurul întregii case, izolând placa, pereții și acoperișul. Scopul este de a avea un „înveliș” neîntrerupt, astfel încât casa să rețină cât mai multă căldură. Din fericire, multe opțiuni de izolare de înaltă performanță sunt, de asemenea, naturale și ecologice, inclusiv izolația din celuloză sau fibră de lemn.
Blocarea scurgerilor de aer ajută la oprirea pierderilor de căldură, dar și la reducerea acumulării sau pierderii de umiditate în perioada rece a anului. Casele pasive nu sunt doar mai eficiente din punct de vedere energetic, dar sunt mai confortabile și sănătoase, îmbunătățind calitatea aerului din interior prin oprirea acumulării de umiditate.
Eliminarea punților termice
Una din modalitățile de a obține supraizolarea este de a evita puntea termică – o zonă cu izolație mai slabă decât zona alăturată. Acesta ar putea fi balconul, de exemplu, prin care pierderea de căldură este cu mult mai mare decât zidăria de lângă el. În acest fel se întrerupe învelișul de izolare care înconjoară întreaga clădire.
Geamuri și uși de înaltă performanță
O sursă semnificativă de câștig sau pierdere de căldură. Standardul casei pasive necesită ferestre eficiente energetic și anume cu trei geamuri, rame izolate, distanțiere de sticlă și o instalare de calitate.
Poziționare corectă
Nu numai că ferestrele și ușile sunt foarte importante, dar amplasarea lor este esențială. O casă pasivă este orientată optim și proiectată pentru a profita la maxim de lumina naturală și căldura disponibilă. Încălzirea solară este gestionată strict pentru a spori câștigul de căldură în timpul iernii, limitând în același timp supraîncălzirea în timpul verii.
Ventilație echilibrată
Într-un proiect etanș, cum e casa pasivă, este necesar un sistem de ventilație pentru a aduce aer proaspăt în interior și a evacua poluanții acumulați, mirosurile, CO2 și umiditatea. În timpul iernii, aceasta înseamnă evacuarea aerului cald și aducerea unui aer mai rece care trebuie încălzit din nou, fapt ce mărește consumul de energie.
Tehnica casei pasive folosește un ventilator de recuperare a căldurii pentru a îndepărta continuu aerul viciat sau umed și pentru a furniza aer proaspăt. În timpul acestui proces, ventilatorul extrage căldura din aerul evacuat și o pune în cel de intrare, fără a combina direct fluxurile de aer. În acest fel, toată căldura din aerul evacuat nu se pierde complet în exterior.
Casă pasivă vs casă non-pasivă
O casă pasivă este construită ca orice alt imobil. Nouăzeci și nouă la sută dintr-o casă pasivă este făcută cu aceleași materiale, metodologii, lucrători și tehnici ca o casă obișnuită.
Cea mai mare parte a lucrărilor casei pasive au loc în faza de proiectare, deoarece fiecare element trebuie să lucreze împreună pentru a crește beneficiile metodologiei. Nu are sens să ai un ventilator performant dacă geamurile casei fac scurgeri de aer. Însă casa pasivă utilizează tehnici bazate pe fizică, termodinamică și știința construcției pentru a oferi performanța reală a imobilului, utilizând toate modalitățile pentru a asigura confort și economii de energie.